Zrób to teraz, zanim sezon się skończy. 4 przepisy z porzeczek, które smakują jak wspomnienie wakacji
Warto korzystać z sezonu na świeże owoce i warzywa. Właśnie teraz mają one najwięcej smaku, ale też wartości odżywczych. Co więcej – często są także znacznie tańsze niż w innych miesiącach. Dojrzewają w naturalnych warunkach bez konieczności długiego transportu czy przechowywania, przez co są zdrowsze, ale też bardziej ekologiczne. Do swojej codziennej diety w lecie warto włączyć porzeczki – są to jedne z najzdrowszych owoców o tej porze roku.
Porzeczki to źródło antyoksydantów i witaminy C
Porzeczki nie tylko świetnie smakują, ale też doskonale wpływają na nasze zdrowie. Są one bogate w witaminę C, która wspiera układ odpornościowy. Zdecydowanie najwięcej ma jej czarna porzeczka – 182 mg w 100 g. Dla porównania – w czerwonej porzeczce jest jej zaledwie 45 mg, a w białej – 40 mg. Porzeczki mają także silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Chroni to komórki przed stresem oksydacyjnym, który może powodować rozwój niektórych chorób, na przykład sercowo-naczyniowych, a także przyspieszać starzenie się organizmu.
Te owoce są także wsparciem dla naszego serca – zawarte w nich antocyjany (przeciwutleniacze) mogą poprawiać profil lipidowy, obniżać ciśnienie i chronić naczynia krwionośne. Z kolei dzięki witaminie C i wspomnianych antocyjanach przyczyniają się do ochrony przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. To także źródło błonnika pokarmowego, dzięki czemu poprawiają trawienie. Dostarczają także potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz witamin z grupy B.
Co zrobić z porzeczek? Proste przepisy
Czarne porzeczki świetnie nadają się do przygotowania domowego dżemu. Do jego zrobienia potrzebujesz tylko trzech składników: czarnych porzeczek, cukru i wody. W zimie z pewnością podziękujesz sobie za ugotowanie tego przysmaku – będzie cudownym wspomnieniem lata.
Przepis: Dżem z czarnej porzeczki bez żelfiksu
Z poniższego przepisu przygotujesz 6 słoików dżemu porzeczkowego o pojemności 250 ml.
- Kategoria
 - Dodatek
 - Rodzaj kuchni
 - Polska
 - Czas przygotowania
 - 30 min.
 - Czas gotowania
 - 5 min.
 - Liczba porcji
 - 6
 - Liczba kalorii
 - 1100 w każdej porcji
 
Składniki
- 2 kg czarnych porzeczek
 - 1 kg cukru
 - 100 ml wody
 
Sposób przygotowania
- Uszykowanie owocówCzarne porzeczki obierz z ogonków i usuń zepsute lub niedojrzałe owoce. Przełóż obrane porzeczki do miski i zalej je zimną wodą. Dwukrotnie wypłucz owoce w misce, zmieniając wodę na świeżą, a następnie przelej owoce na sitku zimną wodą i pozostaw do odcieknięcia. Odsączone z nadmiaru wody porzeczki przełóż do szerokiego, płaskiego rondla z grubym dnem. Jeżeli masz w kuchennej szafce żeliwną lub stalową brytfankę z grubym dnem, to również możesz jej użyć. Do robienia przetworów z owoców nie nadają się garnki aluminiowe.
 - Dodanie wody i cukruDo garnka z owocami dodaj wodę i cukier. Ustaw garnek na najmniejszym palniku i przykryj pokrywką. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, zdejmij pokrywkę i ustaw minimalną moc palnika. Możesz przyśpieszyć robienie dżemu z czarnej porzeczki, rozgniatając owoce tłuczkiem do ziemniaków.
 - GotowanieGotuj dżem z czarnej porzeczki na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Możesz przerwać gotowanie, pozostawiając garnek z dżemem w chłodnym miejscu i dokończyć przygotowywanie przetworów następnego dnia. Dżem z czarnej porzeczki jest gotowy, gdy ma konsystencję kisielu.
 - Przekładanie do słoikówGorący dżem nakładaj do słoików suchą chochlą lub przelewaj go z garnka, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni pod rantem słoika. Przed zamknięciem słoika dokładnie przetrzyj jego rant czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Zaraz po nałożeniu dżemu zakręcaj słoiki i ustawiaj je do góry dnem na tacce, która uchroni blat przed zabrudzeniem, jeżeli zakrętka okaże się nieszczelna. Po wystudzeniu przewróć słoiki, sprawdź, czy zakrętki dobrze trzymają – środek zakrętki powinien być lekko wklęsły i spróbuj je dokręcić. Jeżeli zakrętka ugina się pod palcem, to słoik nie jest zamknięty i trzeba ponownie zagotować dżem, przełożyć go do czystego, suchego słoika, zakręcić nową zakrętką i odstawić do ostygnięcia.
 
Możesz też upiec jogurtowe ciasto z porzeczkami. Jest proste i szybkie, a zobaczysz, że każdy będzie się nim zajadać.
Przepis: Ciasto jogurtowe z porzeczkami
Łatwe ciasto z sezonowymi owocami.
- Kategoria
 - Deser
 - Rodzaj kuchni
 - Tradycyjna
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Czas gotowania
 - 40 min.
 - Liczba porcji
 - 10
 
Składniki
- 3 jajka
 - 3/4 szklanki cukru
 - cukier waniliowy
 - 2 szklanki mąki pszennej
 - łyżeczka proszku do pieczenia
 - łyżeczka sody oczyszczonej
 - duże opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 330-350 g)
 - 1/2 szklanki oleju
 - 300 g porzeczek (bez ogonków)
 
Sposób przygotowania
- Zrób masę jajecznąCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (najlepiej wykorzystać do tego mikser). Dodaj cukier waniliowy.
 - Wymieszaj składnikiMąkę wymieszaj z proszkiem i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko (aż do połączenia składników).
 - Upiecz ciastoCiasto wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Na wierzchu wysyp porzeczki. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
 
Ciekawym pomysłem jest również zrobienie porzeczkowego sernika, który smakuje naprawdę obłędnie. Będzie to też miłym urozmaiceniem dla miłośników tego wypieku.
Przepis: Sernik z czarną porzeczką
Zdrowy deser.
- Kategoria
 - Deser
 - Rodzaj kuchni
 - Tradycyjna
 - Czas przygotowania
 - 15 min.
 - Czas gotowania
 - 1 godz.
 - Liczba porcji
 - 10
 
Składniki
- 500 g twarogu (może być „z wiaderka”)
 - ok. 400 g czarnych porzeczek
 - sok z połowy cytryny
 - 150 g cukru pudru
 - 5 łyżeczek żelatyny
 - woda (do przygotowania żelatyny)
 - 1 galaretka owocowa
 
Sposób przygotowania
- Zmiksuj porzeczki z sokiem z cytrynyPorzeczki zmiksuj razem z wyciśniętym sokiem z połowy cytryny.
 - Połącz składnikiW misie umieść twaróg, cukier puder oraz zmiksowane porzeczki i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
 - Przygotuj zelatynęŻelatynę zalej wodą – delikatnie ponad poziom żelatyny (5 łyżeczek żelatyny, woda). Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzej ją lekko.Dodaj do żelatyny łyżeczkę masy twarogowej i dokładnie wymieszaj, dodaj jeszcze jedną łyżeczkę i kolejny raz wymieszaj.Tak zahartowaną żelatynę wlej do masy twarogowej i dokładnie zmiksuj.
 - Włóż sernik do formyPrzełóż masę do formy lub do szklaneczek, czy miseczek i schłodź w lodówce.
 - Przygotuj galaretkę owocowąPrzygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstaw ją do wystudzenia.
 - Wlej galaretkę na sernikJeśli robisz deser w szklankach, to możesz jeszcze płynną galaretkę wlać na deser. Jeśli sernik robisz w formie, to przelej galaretkę dopiero, gdy będzie tężeć, bo może spłynąć na dół deseru.
 
Z porzeczek można zrobić także pyszny koktajl. Jest doskonały jako lekka przekąska lub drugie śniadanie, idealne również dla osób na diecie odchudzającej.
Przepis: Koktajl porzeczkowy
Lekki i orzeźwiający koktajl owocowy idealny jako letnie śniadanie.
- Kategoria
 - Przekąska
 - Rodzaj kuchni
 - Międzynarodowa
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Liczba porcji
 - 3
 - Liczba kalorii
 - 187 w każdej porcji
 
Składniki
- 400 g czerwonych porzeczek
 - 2 banany
 - 500 ml jogurtu naturalnego
 - woda
 
Sposób przygotowania
- Uszykowanie owocówBanana obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Czerwone porzeczki umyj, zerwij z gałązek.
 - Robienie koktajlu porzeczkowegoPorzeczki, banana oraz jogurt naturalny umieść w pojemniku blendera. Zmiksuj na gładką masę. Gdy koktajl był bardzo gęsty, wlej niewielką ilość wody.